KOTA TINGGI 8 Sept. – Perairan negara bolos lagi. Punca utamanya, segelintir penguat kuasa yang tidak pernah serik-serik bersekongkol dengan penyeludup. Bukan sekadar rokok tetapi manusia, dadah dan senjata api bebas dibawa masuk ke negara ini. Sehubungan itu, pihak berkuasa telah menyenaraikan lebih 50 nama penguat kuasa pelbagai agensi yang dipercayai bersubahat melindungi penyeludup ter­babit berdasarkan siasatan yang telah lama dilakukan.

Angkara mereka, operasi khas di Sungai Raya, perairan Pengerang di sini gagal kerana maklumat serbuan yang dirancang teliti dan begitu dirahsiakan akhirnya bocor kerana rangkaian sindiket penyeludupan tersebut begitu meluas. Operasi khas melibatkan Cawangan Khas Bukit Aman, Jabatan Kastam Diraja Malaysia serta dikoordinasikan oleh Pasukan Penguatkuasaan Pemulihan Hasil Negara (NRRET), Jabatan Peguam Negara itu hanya me­nemukan enam lori sarat rokok bernilai RM19 juta.

Sasaran utama penyeludup termasuk kapal yang dipercayai turut membawa dadah dan manusia lesap begitu sahaja di Pengerang dalam operasi yang bermula kira-kira pukul 10 malam tadi hingga awal pagi ini. Menurut sumber, kawasan melibatkan ladang kelapa sawit terbiar itu diserbu selepas dikenal pasti menjadi pangkalan bagi sindiket yang dikenali sebagai ‘Ah Peng’ untuk memunggah rokok seludup. Ujarnya, sebaik sahaja melalui jalan masuk ke ladang itu, pihak polis dan NRRET menemukan dua buah lori seberat lima tan bermuatan 300 kotak besar yang me­ngandungi 125,000 karton rokok.

“Kemudian, pihak berkuasa menjumpai dua lagi lori 10 tan yang mengandungi lebih banyak rokok dan pemeriksaan seterus­nya iaitu kira-kira 500 meter perjalanan dari lokasi kedua, sebuah lori seberat lima tan yang juga sarat dengan rokok ditemukan. Sebuah lagi lori tiga tan dijumpai di kawasan Desaru. “Keseluruhan rokok yang ditemukan ialah kira-kira 200,000 karton yang dimuatkan dalam lebih 4,000 kotak besar dan harga termasuk nilai enam buah lori dianggarkan RM19 juta,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini.

Bagaimanapun kata sumber itu, tiada tangkapan dilakukan kerana sindiket seolah-olah telah dimaklumkan mengenai serbuan ini. “Anggota-anggota sindiket ini seperti sudah sedia maklum de­ngan kehadiran pihak berkuasa. “Bayangkan, ketika serbuan dilakukan enam lori berisi rokok ditinggalkan begitu sahaja di tiga lokasi berbeza bagi mengelakkan dihidu sementara anggota sindiket melarikan diri bersama bot-bot mereka sebelum tangkapan dibuat,” katanya. Sumber itu menambah, siasatan lanjut mendapati, sindiket terbabit telah bergerak aktif sejak beberapa tahun lalu memandang­kan ketika serbuan dilakukan pihak berkuasa menemukan satu jeti haram yang dibina di situ.

“Bukan itu sahaja, satu pe­nempatan sementara turut dibina berhampiran jeti ini bagi memudahkan mereka tinggal dan melakukan proses pemunggahan barangan seludup ke darat,” katanya. Jelas sumber itu, masalah integriti dalam kalangan pe­nguat kuasa perlu ditangani dan pencegahan serta pertukaran pegawai malahan anggota peringkat rendah perlu dilakukan.
“Isu penguat kuasa menjadi ‘tonto putih’ semakin menjadi-jadi dalam membantu memastikan laluan selamat daripada sebarang tindakan penguatkuasaan agensi-agensi terlibat.

“Malah mereka bekerjasama dengan ‘tonto hitam’ untuk mewujudkan perasaan takut pegawai penguat kuasa yang jujur dengan pelbagai bentuk ancaman sehingga mereka terpaksa me­rendahkan harga diri. Umpama isi dan getah, sindiket dapat isi sementara tangan dan baju pe­nguat kuasa terpalit getahnya. “Sehubungan itu kerjasama Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam mena­ngani isu ini dituntut,” tegasnya.

http://www.utusan.com.my/berita/jenayah/bolos-angkara-50-penguat-kuasa-1.380569